Karel IV. ve svých sedmi letech měl svou první svatbu. Co se mu asi tak honilo hlavou? O čem snila jeho též sedmiletá manželka Blanka z Valois?
Pro mě je to nepředstavitelné, při pohledu na děti jakéhokoliv věku, aby uzavřeli sňatek. Může to být ale úsměvné při různých fantaziích.
Představuji si, jak sedmiletý chlapec Karel se svou manželkou Blankou v roce 2018 přemýšlejí nad tím, co budou nakupovat v supermarketu a co si uvaří k jídlu. Než se vydají do obchodu, podívají se do akčního letáku, aby mohli nakoupit co nejvýhodněji. „A hele, čočka je levnější a uzené taky“ – zaradovaly se děti, pardon manželé. Mezi jejich volbou víkendového vaření, bude tedy černá čočka s uzeným. Kéž by takto uvažovala i dnešní mládež – jenže je pizza je fakt dobrá: -))) Konec fantazie a zpět do reality.
Dnešní recept se náramně hodí k létu. Jde o lehký pokrm z černé čočky s uzeným, který je relativně jednoduchý na přípravu (nebudete trávit dlouhý čas v kuchyni) a světe div se – děti ho mají rády.
- 0,5 kg uzené krkovice
- 1 cibule
- 3 díly řapíkatého celeru
- 2-3 bobkové listy
- Na přípravu čočky:
- 250 g černé přebrané čočky
- 1 cibule
- Máslo
- 3 díly řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- Hrst čerstvé hladkolisté petržele
- Sůl
- Pepř
- Uzené maso nakrájíme na silnější plátky. Zalijeme ho studenou vodou, do které přidáme celou cibuli, na menší kousky řapíkatý celer, mrkev a bobkový list. Přiklopíme a zvolna vaříme cca 45 minut.
- Po uvaření maso nakrájíme na drobné kostky. Vývar budeme potřebovat později.
- V prázdném hrnci rozpustíme máslo, na kterém necháme zpěnit pokrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a mrkví.
- Po přibližně 5 minutách vsypeme přebranou a opranou čočku a současně s ní vlijeme uzený vývar – cca 700 ml – a vaříme.
- Při vaření je třeba kontrolovat konzistenci čočky a připadně vývar postupně dolévat. Ochutíme solí, pepřem a nakonec přimícháme nadrobno nakrájenou petrželku.
- POZOR – čočka musí být krásně vláčná (to docílíte použití vývaru).
- Nakonec smícháme dohromady čočku s masem a podáváme.
Napsat komentář