Jemný rebarborový koláč
 
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
 
Ingredience
  • Těsto
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jedlé sody
  • 180 g cukru
  • 180 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Drobenka - žmolenka
  • 120 g másla
  • 150g cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • Náplň
  • 1 kg rebarbory
  • 6 lžiček kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 150 g cukru
Postup
  1. Očistíme rebarboru a nakrájíme ji na kousky o 1 cm. Přidáme k ní cukr, kukuřičný škrob a zázvor - necháme odstát.
  2. V jiné míse smícháme dohromady vejce, cukr, zakysanou smetanu a žloutky z vajec. V další nádobě dáme dohromady hladkou mouku, máslo, kypřící prášek, vanilkový cukr a jedlou sodu. Postupně pak přidáváme předchozí směs až vznikne hladké těsto.
  3. Připravíme si drobenku z cukru, mouky, másla, zázvoru a skořice.
  4. Na připravený pečícím papírem vyložený pekáč rozetřeme těsto. Na něj poklademe rebarboru, která pustila vodu (pokládáme bez vody). Navrh posypeme rovnoměrně drobenku. Vše dáme do předem rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut.
  5. Rebarborový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat na dezertním talířku posypaným moučkovým cukrem.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/jemny-rebarborovy-kolac/