Po dlouhé době jsem jel vlakem na pracovní cestu do Brna. Jako moderní muž jsem si koupil jízdenku přes internet. Na mobil mi přišla potvrzující sms o nákupu. Usadil jsem se na své rezervované místo ve vlaku a s dychtivostí a mírnou zvědavostí jsem očekával další spolucestující. Vagón, ve kterém jsem cestoval, měl kapacitu 100 sedadel – tedy bylo se na co těšit.
5 minut před odjezdem víc než polovinu sedadel obsadila mládež zřejmě brněnské střední školy. Uvědomuji si, že poslouchat cizí rozhovory je neslušné. Vím to, ale 2,5 hodiny cesty jsem prožíval opravdu příliš hlučnou samotu. Svoji slovní zásobu jsem málem rozšířil o slova: píp, píp, píp,….raději jsem to zde vypípal.
Paní učitelka v závěru cesty měla pocit, že musí výlet v Praze shrnout a edukativně ukončit. Začala pokládat studentům otázky. Na jednu z nich nezapomenu: “ Když stojím na Karlově mostě, na jakou řeku se dívám?“ Dokonce dala i dvě moznosti. Její svěřenci si mohli vybrat mezi Vltavou a Labem. Zazněla správná odpověď – jupííí.
Raději jsem šel do jídelního vozu, kde mne zaujala bageta s domácí paštikou. Věřte, že paštika domácí nebyla a bageta zřejmě celý týden neustále cestovala vlakem z jednoho konce republiky na druhý a zpět.
Pro sebe jsem si udělal závěr: nepotřebuji se vzdělávat o řece Vltavě, příště si koupím jízdenku v tiché části vlaku a udělám paštiku sám.
Příběh má dobrý konec. Brna jsem se dočkal i pověstné moravské přívětivosti.
Rád se podělím o recept na paštiku, kterou nepohrdne i sám král:-)
- 400 g vepřové kýty
- 200 g vepřového plecka
- 200 g vepřových jater
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- Směs koření (nové koření, pepř, jalovec, bobkový list)
- 200 ml vody
- Muškátový oříšek
- 200 g brusinkového kompotu
- 4 žloutky
- Sůl
- Vepřové maso pokrájíme nadrobno a vložíme do pekáče. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, koření, sůl a podlijeme vodou. Při 160 °C pečeme asi 45 minut.
- Vychladlé maso společně se syrovými játry nameleme, přidáme vejce, brusinkový kompot, dochutíme muškátovým oříškem a vše dokonale promícháme.
- Směs vložíme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a vaříme podle sklenic 40 - 60 minut. Sklenice v hrnci jsou tak do jedné třetiny potopené.
- Po uvaření necháme vychladnout a po té pak můžeme konzumovat s pečivem či uskladníme v chladu.
Napsat komentář