Uzené maso nakrájíme na silnější plátky. Zalijeme ho studenou vodou, do které přidáme celou cibuli, na menší kousky řapíkatý celer, mrkev a bobkový list. Přiklopíme a zvolna vaříme cca 45 minut.
Po uvaření maso nakrájíme na drobné kostky. Vývar budeme potřebovat později.
V prázdném hrnci rozpustíme máslo, na kterém necháme zpěnit pokrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a mrkví.
Po přibližně 5 minutách vsypeme přebranou a opranou čočku a současně s ní vlijeme uzený vývar – cca 700 ml – a vaříme.
Při vaření je třeba kontrolovat konzistenci čočky a připadně vývar postupně dolévat. Ochutíme solí, pepřem a nakonec přimícháme nadrobno nakrájenou petrželku.
POZOR – čočka musí být krásně vláčná (to docílíte použití vývaru).
Nakonec smícháme dohromady čočku s masem a podáváme.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/cerna-cocka-s-uzenym-i-deti-si-ji-oblibi/