Černá čočka s uzeným - i děti si ji oblíbí
 
 
Ingredience
  • 0,5 kg uzené krkovice
  • 1 cibule
  • 3 díly řapíkatého celeru
  • 2-3 bobkové listy
  • Na přípravu čočky:
  • 250 g černé přebrané čočky
  • 1 cibule
  • Máslo
  • 3 díly řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • Hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • Sůl
  • Pepř
Postup
  1. Uzené maso nakrájíme na silnější plátky. Zalijeme ho studenou vodou, do které přidáme celou cibuli, na menší kousky řapíkatý celer, mrkev a bobkový list. Přiklopíme a zvolna vaříme cca 45 minut.
  2. Po uvaření maso nakrájíme na drobné kostky. Vývar budeme potřebovat později.
  3. V prázdném hrnci rozpustíme máslo, na kterém necháme zpěnit pokrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem a mrkví.
  4. Po přibližně 5 minutách vsypeme přebranou a opranou čočku a současně s ní vlijeme uzený vývar – cca 700 ml – a vaříme.
  5. Při vaření je třeba kontrolovat konzistenci čočky a připadně vývar postupně dolévat. Ochutíme solí, pepřem a nakonec přimícháme nadrobno nakrájenou petrželku.
  6. POZOR – čočka musí být krásně vláčná (to docílíte použití vývaru).
  7. Nakonec smícháme dohromady čočku s masem a podáváme.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/cerna-cocka-s-uzenym-i-deti-si-ji-oblibi/