Slavnostní oběd - pečená kachna s netradiční rebarborou
 
 
Ingredience
  • celá kachna
  • 4 stonky rebarbory
  • 2 jablka
  • 5 lžic medu
  • sůl
  • kmín
  • cibule
  • 5 větviček rozmarýnu
  • čerstvá šalvěj
  • zeleninový/kuřecí vývar
  • 0,5 l červeného vína
  • Bramborovo - křenové pyré:
  • brambory
  • 4 - 5 cm křenu
  • smetana
  • máslo
Postup
  1. Kachna:
  2. hodiny před tím, než začneme kachnu péct, ji vyndáme z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
  3. Nadrobno pokrájíme jablka a cibuli, stejně tak i očištěnou rebarboru.
  4. Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme.
  5. Čistou a osušenou kachnu prosolíme, okmínujeme - i zevnitř.
  6. Směsí kachnu naplníme a vložíme do pekáče.
  7. Zbytek směsi dáme na dno pekáče, stejně tak i zbytek bylinek.
  8. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby a pečeme přikryté při 180°C 1,5 hodiny.
  9. Po té odkryjeme a pečeme dalších 1,5 hodiny.
  10. Upečenou kachnu vyndáme, naporcujeme (směs z vnitra kachny já už nepoužívám, ale krásně poslouží k výrazné chuti kachny, ale i šťávy).
  11. Servírujeme s bramborovo - křenovým pyré.
  12. Bramborovo - křenové pyré
  13. Oloupeme a uvaříme brambory ve slané vodě standardním způsobem.
  14. Vedle toho si nastrouháme na jemném struhadle křen, který pak na zpěněném másle smažíme cca 2 minuty.
  15. Brambory rozšťoucháme, vlijeme potřebné množství smetany,přidáme máslo, přimícháme osmažený křen a osolíme dle chuti.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/slavnostni-obed-pecena-kachna-s-netradicni-rebarborou/