Domácí česká houska
 
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
 
Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 žloutek
  • kmín a sůl na posypání housky
Postup
  1. Do cca 100 ml vlažného mléka přidáme lžičku cukru, obsah celého sáčku sušeného droždí - vše důkladně promícháme a necháme přibližně 15 minut stát, aby se vytvořil kvásek.
  2. Mezi tím do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, žloutek, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Pozor: mléko nesmí být horké.
  3. Obsah mísy důkladně propracujeme a po 15 minutách, kdy se vytvořil kvásek, jej přidáme k těstu do mísy a zapracujeme vařečkou.
  4. Následně těsto přendáme na vál, kde RUČNĚ těsto zpracujeme/hněteme. Abychom dosáhli hladkého a důkladně propracovaného těsta, musíme přibližně 15 minut času trávit hnětením. Bude to náročné, ale vyplatí se to. Těsto se nesmí lepit k válu, aniž bychom použili další mouku.
  5. Vypracovaný bochánek těsta vložíme zpět do mísy, mírně poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a přibližně 1,5 h necháme kynout v teple.
  6. Následně pak vykynuté těsto rozdělíme na přibližně 10 stejných dílů, které už nehněteme, jen z každého kousku vypracujeme 3 prameny, z kterých upleteme cop, tedy housku.
  7. Každou takto upletenou housku položíme na pekáč, který jste předem vyložili pečícím papírem.
  8. Kolem každé housky necháme prostor, neboť plech plný housek necháme ještě 30 minut pod utěrkou kynout.
  9. Vykynuté housky potřeme zbýlým bílkem, který jsme rozředili lžící studené vody. Následně navrch housky posolíme, okmínujeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 15 minut.
  10. Po upečení vyndáme plech z trouby - housky necháme na plechu a ještě přikryjeme utěrkou na pomalé vychladnutí.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/domaci-ceska-houska/