Velikonoční jidáše
 
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
 
Ingredience
  • 600 g hladké prosáté mouky
  • 60g krupicového cukru
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml smetany (čím tučnější, tím lepší)
  • 40 g droždí
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření
  • med na pokapání
Postup
  1. Dáme dohromady jednu lžíci cukru, droždí a 100 ml vlažné smetany - smícháme a připravíme kvásek.
  2. Mezi tím do mísy přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr, 2 žloutky, změklé máslo, citronovou šťávu, kůru z citronu, špetku soli, zbytek smetany. Vše smícháme a přidáme kvásek. Vše následně zaděláme - buď v robotu, nebo ručně.
  3. Zadělané těsto následně necháme 1 hodinu kynout v teple.
  4. V průběhu kynutí předehřejeme troubu na 170°C a na plech si připravíme pečící papír.
  5. Vykynuté těsto oddělíme na malé kousky, z kterých v ruce vyválíme malé a úzké válečky. Ty pak tvarujeme do spirál či provazů.
  6. Takto připravené pečivo necháme na plechu ještě 15 minut vykynout.
  7. Následně je rozšlehaným vejcem potřeme a pečeme cca 15 - 20 minut v troubě.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/velikonocni-jidase/