100 g nadrobno nakrájeného či nastrouhaného tvrdého sýru
1 cibule
olej
1 kelímek smetany
sůl a pepř dle chuti
bylinky a koření, které máte rádi (tymián, muškátový oříšek - ale nemusí být)
Postup
Do mísy dáme mouku s máslem, které propracujeme tak, jako bychom dělali drobenku. Následně přilijeme 4 lžíce vody a vše se spojí. Vypracujeme bochánek, který dáme odpočívat do lednice na 30 minut.
Na pánvi a oleji orestujeme cibuli. Po té přidáme mleté maso, které restujeme, osolíme a opepříme dle chuti. Na mírném ohni pak za průběžného míchání maso vaříme do té doby, dokud není (30 minut).
Po 30 minutách, kdy těsto odpočívalo v lednici, jej dáme na pomoučněný vál a rozválíme jej na kulatou tenkou placku.
Vezmeme kulatou formu o průměru 20 cm a těsto do ní vyložíme - upravíme tak, aby těsto bylo všude rovnoměrně. Dno těsta na několika místech propícháme vidličkou. Opět dáme vychladit do lednice na cca 15 minut.
Mezi tím zapneme troubu na180°C a necháme ji vyhřát.
V tuto dobu do kastrůlku rozklepneme 3 vejce, přilijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem a rozkvedláme. Nakrájíme či si nastrouháme tvrdý sýr.
Jakmile je trouba rozehřátá, vyndáme z lednice formu s těstem. Na těsto položíme pečící papír a zatížíme například suchými fazolemi nebo čistými oblázky. Takto pečeme 10 minut. Po této době vyjmeme pečící papír i se zátěží a pečeme dalších 10 minut.
Po té formu vyndáme z trouby, kdy těsto je částečně upečené a na něj stejnoměrně rozložíme upečené mleté maso, rozendáme nastrouhaný sýr a opatrně zalijeme rozkvedlanými vejci se smetanou.
Toto doporučuji, abyste dělali na plechu, na kterém bude pečící papír a na něm bude kulatá formou s těstem.
Opět dáme do trouby a pečeme cca 35 minut.
Můžeme jíst ihned za tepla nebo necháme vychladnout.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/slany-kolac-s-mletym-masem/