Jahodový dort plný šlehačky a mascarpone
 
 
Ingredience
  • Korpus
  • 380 g hladké prosáté mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 230 g másla
  • 400 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 5 vajec (oddělíme jej na žloutky a bílky)
  • ¼ lžičky soli
  • 250 ml studeného mléka
  • cca 500 g čerstvých jahod
  • pečící papír
  • olej a hrubá mouka na vymazání dortových forem o průměru 23 cm (klasický rozměr)
  • Poleva:
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 250 g mascarpone
  • 2 kelímky smetany ke šlehání (500 ml)
  • 100 g cukru
Postup
  1. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky.
  2. Přidáme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva
  3. Přilijeme mléko, vanilkový a mandlový extrakt a vše důkladně promícháme.
  4. V jiné míse ušleháme bílky, které pak přidáme k těstu a vše smícháme.
  5. Těsto přelijeme do 2 připravených dortových forem, které jsme vymazali olejem a vysypali moukou.
  6. Dáme na plech a vložíme do trouby, kdy pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
  7. Po upečení necháme korpusy vychladnout (korpus jsem pekl den předem).
  8. Očistíme jahody, které jsme omyli a spodní část seřízli tak, aby samostatně stáli – důležité je, abychom je omyli a osušili do sucha například papírovou utěrkou.
  9. Do mísy vložíme mascarpone s 50 g cukru.
  10. Do další mísy dáme šlehačku s vanilkovým a mandlovým extraktem a opatrně začneme šlehat.
  11. Po zpěnění šlehačky vsypeme zbylých 50 g cukru a šleháme do té doby, dokud šlehačka nebude tuhá.
  12. Obsah vyšlehané šlehačky smícháme s mascarpone.
  13. Vezmeme tác, na který položíme pečící papír. Na něj položíme první upečený korpus, kde jsme vrchní část seřízli tak, aby byl rovný.
  14. Navrstvíme na něj část polevy a začneme klást pravidelně jahody.
  15. Další část polevy dáme do igelitového sáčku. Odstřihneme roh a prostor mezi jahodami opatrně vyplníme polevou.
  16. Na takto vyplněné jahody položíme druhý seříznutý korpus.
  17. Zbylou polevou dort potřeme a ozdobíme jahodami.
  18. Celý dort pak dáme vychladit do ledničky.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/jahodovy-dort-plny-slehacky-a-mascarpone/