olej a hrubá mouka na vymazání dortových forem o průměru 23 cm (klasický rozměr)
Poleva:
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu
250 g mascarpone
2 kelímky smetany ke šlehání (500 ml)
100 g cukru
Postup
V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky.
Přidáme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva
Přilijeme mléko, vanilkový a mandlový extrakt a vše důkladně promícháme.
V jiné míse ušleháme bílky, které pak přidáme k těstu a vše smícháme.
Těsto přelijeme do 2 připravených dortových forem, které jsme vymazali olejem a vysypali moukou.
Dáme na plech a vložíme do trouby, kdy pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
Po upečení necháme korpusy vychladnout (korpus jsem pekl den předem).
Očistíme jahody, které jsme omyli a spodní část seřízli tak, aby samostatně stáli – důležité je, abychom je omyli a osušili do sucha například papírovou utěrkou.
Do mísy vložíme mascarpone s 50 g cukru.
Do další mísy dáme šlehačku s vanilkovým a mandlovým extraktem a opatrně začneme šlehat.
Po zpěnění šlehačky vsypeme zbylých 50 g cukru a šleháme do té doby, dokud šlehačka nebude tuhá.
Obsah vyšlehané šlehačky smícháme s mascarpone.
Vezmeme tác, na který položíme pečící papír. Na něj položíme první upečený korpus, kde jsme vrchní část seřízli tak, aby byl rovný.
Navrstvíme na něj část polevy a začneme klást pravidelně jahody.
Další část polevy dáme do igelitového sáčku. Odstřihneme roh a prostor mezi jahodami opatrně vyplníme polevou.
Na takto vyplněné jahody položíme druhý seříznutý korpus.
Zbylou polevou dort potřeme a ozdobíme jahodami.
Celý dort pak dáme vychladit do ledničky.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/jahodovy-dort-plny-slehacky-a-mascarpone/