Poulet Parmentier
 
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
 
Ingredience
  • 5 větších brambor
  • 250 ml smetany
  • Máslo
  • 3 kuřecím prsa
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • Curry koření
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej
  • Servírovací formu
Postup
  1. Běžným způsobem připravíme bramborovou kaši, kterou dochutíme dle chuti. Kaše nesmí být příliš řídká, abychom ji mohli po vychladnutí dávat do formičky a držela tvar.
  2. V pánvi rozpustíme kousek másla, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Po té opečeme nakrájený česnek a na malé kousky nakrájené kuřecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce hořčice a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si omáčku. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, přidáme lžíci hořčice, trochu curry koření a mírně dochutíme solí. Vše průběžný mícháme.
  4. Servírovací formičku vymažeme máslem a položíme na pekáč s pečícím papírem. Na dno formičky dáme vrstvu kaše a přitlačíme tak, aby kaše byla rovnoměrně rozprostřena.  Na tuto vrstvu dáme masovou směs a navrch opět vrstvu kaše. Formičku sejmeme a děláme tolik porcí, kolik potřebujeme. Vše pak dáme do vyhřáté trouby zapéct. Při 180°C pečeme cca 15 minut.
  5. Doporučuji používat menší formičku, nejlépe kulatého průměru 8 cm a výšky 5 cm (lépe se s pokrmem pak manipuluje a jídlo pak na talíři vypadá lépe).
  6. Servírujeme například tak, že na talíř dáme omáčku, na kterou dáme čerstvě upečené Poulet parmentier. Ozdobíme pokrájenou hladkolistou petrželkou a mrkví.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/poulet-parmentier/