Pečený květák s červenou čočkou
 
 
Ingredience
  • Ingredience pro 4 osoby
  • 2 šálky hrnku čočky
  • 1 střední květák
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olivový olej
  • citrón
  • ocet
Postup
  1. Květák je třeba rozebrat na drobné růžičky a omýt. Po té jej dáme na plech (můžete vyložit pečícím papírem), osolíme, pokapeme olivovým olejem a vše důkladně promícháme. Dáme do vyhřáté trouby péci na cca 180 ° C a pečeme 20 - 25 minut. Průběžně květák kontrolujeme a tak 2 x promícháme na pekáči, aby se květák krásně opekl ze všech stran
  2. Vedle toho si připravíme červenou čočku podle návodu. Já ji důkladně properu a bez namáčení ji vařím. Na 1 díl hrnku čočky, dávám 1,5 dílu vody. Čočku osolím a opepřím. Po uvaření (cca 10 minut) ji ochutím lžící octa a lžící cukru - samozřejmě vše podle chuti; raději méně a pak mohu přidávat.
  3. Na talíř pak servíruji čočku s opečeným květákem a ozdobím oblíbenou hladkolistou petrželkou.
  4. Toto jídlo máme rádi jak teplé, ale klidně i studené :- )
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/peceny-kvetak-s-cervenou-cockou/