Nejkřehčí linecký koláč
 
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
 
Ingredience
  • Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 230 g másla
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • Náplň
  • cca 250 g rybízové marmelády
  • Hladká mouka na posypání válu
  • Forma na pečení - požil jsem kulatou o průměru 30 cm
  • Tuk na vymazání pečící formy
Postup
  1. Z veškerých surovin vytvoříme hladké těsto, které důkladně promícháme a vypracujeme bochánek.
  2. Z něj dáme stranou menší kousek, z kterého nakonec vytvoříme mřížky na koláč.
  3. Větší část těsta postupně rozválíme na válu na tenkou vrstvu.
  4. Těstem pak postupně vyložíme vymazanou formu - není nutné přenést v jednom kuse. Vše se krásně spojí v jeden celek až ve formě.
  5. Těsto potřeme oblíbenou náplní - já doporučuji rybízovou marmeládu.
  6. Z odloženého těsta vyválíme slabé válečky, které klademe na koláč ve tvaru mřížky.
  7. Pečeme cca 45 minut při 180 °C.
  8. Před podáváním necháme linecký koláč vychladnout.
Recipe by Pánský kulinářský koktejl at https://www.pankulik.cz/nejkrehci-linecky-kolac/