Dnes jsem v obchodě platil pětisetkorunovou bankovkou a začal jsem přemýšlet nad Boženou Němcovou, která je na ní vyobrazena. Zamyslel jsem se vlastně i nad původem naší měny, kterou už platíme bezmála 98 let. Stačilo málo a název koruna jsme vůbec nemuseli znát.
Při vzniku republiky se uvažovalo nad různým pojmenováním naší měny: sokol, lev, stotina, denár, groš, káně a dokonce i řepa. V případě dnešních haléřů jsme mohli mít i řepánky 🙂
Označení „koruna“ byl ten nejméně oblíbený, neboť symbolizoval rakousko – uherskou měnu. Návrhy, které chtěly korunu zavrhnout zůstaly u ledu a zvítězila metoda „ZSR“, tedy zdravý selský rozum.
Co bude dnes dobrého? Řekl bych tradiční české jídlo, doplněné nezvyklými ingrediencemi.
Jde o bramborovo – hráškové pyré s parmazánem a uzeným masem. Pyré je velmi jedlé i samotné.
I děti si jej oblíbí ….. uvidíte:-)
Bramborovo - hráškové pyré s parmazánem
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
Ingredience
- Hrách zelený připravíme dle návodu na obalu. To znamená necháme jej namáčet a pak vaříme v osolené vodě.
- Oloupané brambory uvaříme standardním způsobem ochucené solí. Jakmile jsou uvařené, rozšťoucháme / rozmixujeme je. Přidáme smetanu (do kaše nedávám mléko, ale smetanu - kaše je pak jemná a chutnější), uvařený hrášek, nastrouhaný parmazán, dle chuti dosolíme a pokračujeme v mixování do hladka.
- Podáváme například s uzeným masem.
Postup
- Ingredience pro 4 osoby
- - 500 g brambor
- - 2 čajové hrnky hrachu
- - 100 g parmazánu
- - 2 kelímky smetany
- - sůl
- - uzené maso
Napsat komentář