Pesto, to je koncentrovaná chuť bylin, léta, pohody a velké chuti.
Tuto zázračnou směs plných vitamínů můžete využít v kuchyni téměř vždy. Důležité je zapojit při přípravě fantazii. Základem pesta by měla být bazalka, ale já se nebojím použít třeba i moji oblíbenou bylinku a tou je bezesporu hladkolistá petržel.
Zelená omáčka je za pár minut hotová a hlavně – když si ji sami vyrobíte, více co jste do ní dali a je DOMÁCÍ. Výroba je překvapivě jednoduchá a každý to zvládne. Pro přípravu můžete použít bazalku, petrželku, koriandr, meduňku, ale třeba i rajčata, oříšky či parmezán.
Doma jsme si oblíbili kombinaci bazalky, kopru, česneku, soli a samozřejmě olivového oleje. V internetových diskuzích pisatelé píší zkušenosti, že pesto v lednici vydrží i několik týdnů. Nemám to vyzkoušené, neboť u nás ho velmi rychle spotřebujeme a čerstvé je vždy nejlepší.
Ať se rozhodnete pro výrobu pesta z jakýkoliv ingrediencí, je třeba bylinky nakrájet nadrobno, přidat dle chuti sůl, olivový olej a rozmixovat mixérem. My doma používáme kameninový hmožďíř.
K čemu se hodí pesto? Velmi jednoduchá otázka, že? O to lehčí odpověď. K těstovinám, ke kuřecímu masu, do polévky, k topinkám nebo k receptu, který pro vás uvařím v příštím týdnu – berte to jako reklamu, aby jste i v příštím týdnu navštívili můj blog 🙂
Napsat komentář