Vyhlášený Sachrův dort, který máme možná spojený z Vídní by měl ochutnat každý. Na něj jsem se nechal inspirovat při jedné z mých cest právě do „starého mocnářství“. Kromě Kapucínské hrobky nebo návštěvy Schönbrunnu, jsem nemohl nevynechat i vyhlášené Cafe Sacher Wien.
Musím uznat, že mám opravdu rád čokoládové dorty. Měl jsem pocit, že jsem jedl vídeňskou císařskou pohádku. A v tu chvíli jsem si řekl: „Proč ho nezkusit doma upéct“? Bylo mi předem jasné, že tak dobrý dort se mi pravděpodobně nepodaří dát dohromady. Vždyť už ho ve Vídni pečou 188 let. Ale kdo se bojí … znáte to:-)Každopádně jsem jej upekl a rozhodně se za něj nemusím stydět. Dokonce jsem na něj použil i domácí meruňkovou marmeládu a kvalitní hořkou čokoládu – na tom jsem nešetřil. No a recept jsem využil od „Kluků v akci“.Věřte, že když jej upečete i vy, budete spokojeni.
- Základ korpusu do dortové formy
- 165 g moučkového cukru
- 165 g krystalového cukru
- 210 g másla
- 210 g hladké mouky
- 195 g 70% hořké čokolády
- 400 g meruňkové marmelády
- 9 žloutků
- 9 bílků
- 1 vanilkový lusk
- Čokoládová poleva
- 125 g vody
- 250 g cukr krystal
- 25 g hořké čokolády (55%)
- Základ korpusu do dortové formy
- Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme obsah vanilkového lusku. Postupně přidáme žloutky. Následně vmícháme mouku a nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.
- Z bílků a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do čokoládové hmoty.
- Dno formy vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Korpus necháme poctivě vychladnout.
- Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, zkrojíme je. Poté převrátíme spodkem vzhůru. Prokrojíme na půl a potřeme meruňkovou marmeládou. Poloviny spojíme a dort potřeme i svrchu a po stranách. Necháme zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijeme čokoládovou polevou.
- Čokoládová poleva
- Vodu svaříme s cukrem po dobu 5 minut, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Poté vmícháme změklou čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřeme celý dort. Polevu necháme ztuhnout, dort uchováváme v chladu.
Napsat komentář