Každý z nás máme několikrát za den vědomé setkávání se svými vlastními myšlenkami. V těchto dnech se zamýšlíme nad zdravím svého okolí, ale i celého světa. Možná až nyní (korona období) si plně uvědomujeme pojem globalizace. Nebývá to tak často, ale celá naše planeta, všechny země a lidé jsme na tom úplně stejně – zní to jako fráze, ale je to ryzí skutečnost.
O to víc se v myšlenkách ubíráme do dětství a do období, kdy nám bylo nejlépe. Vzpomínáme na vyprávění babiček o tom, jak například doma pekli chleba – už se na něj taky doma chystáme:-)
Myslím si, že je také fajn se vrátit k potravinám, které naši předci k vaření běžně používali. Dnešní recept je toho důkazem. Jde o kroupy. Nebudu vám dnes představovat kroupového kubu, ani kroupové rizoto, ale KRUPETO SE SMETANOU.
Základ tvoří kroupy, smetana a parmezán. Jsem přesvědčen, že krupeto se smetanou si oblíbíte, já to vím!!! Je výborné jako samostatný pokrm, ale PROSÍM dopřejte si k němu maso – jakékoliv. Kuřecí či vepřový steak, ale i plátek uzeného se k němu výborně hodí.
Dnes jsem připravil klasickou úpravu krkovice. Plátky masa jsem osolil, okmínoval, vložil do pekáčku s nakrájenou cibulí a upekl v troubě.
Dobrou chuť
- máslo
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- cca 300 g ječných krup
- 0,1 l bílého vína
- 0,3 smetany
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 40 g strouhaného parmezánu
- ??? sušené houby ???
- sůl
- pepř
- Kroupy alespoň na hodinu namočte, následně vodu slijte, přidejte čistou vodu, osolte a uvařte al dente - tedy tak akorát:-) nesmí se rozvařit.
- Mezi tím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli - jakmile zesklovatí, přidáme pokrájený česnek a bílé víno.
- (Pokud máte rádi houby, můžete je přidat k cibulce, česneku a vínu - Krupeto je výborné s nimi i bez nich)
- Přilijeme zeleninový vývar, přidáme uvařené kroupy, u kterých za občasného míchání zredukujeme/odvaříme tekutinu z krup.
- Téměř na konci pro zjemnění přilijeme smetanu a cca 1 minutu vaříme.
- Následně nasypeme parmezán, díky kterému pokrm zkrémovatí.
- Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Napsat komentář