Nevím jak to máte nastavené vy, ale když je podzim v plném proudu, máme doma intenzivnější chutě na polévky.
Jednou z variant skvělých polévek je ta dnešní, kukuřičná s pečeným květákem.Právě květák je jednou z oblíbenou zeleninou. Nejčastější jej smažíme, ale dnes jsem ho spojil s kukuřicí. Co je pak extrémně důležité v samotném závěru vaření, do hotové polévky přidat citron a to dle chuti. Citron dodá „fakt“ svěží chuť.
Kukuřičná polévka s pečeným květákem
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
Ingredience
- ½ květáku
- 3 stroužky
- česneku
- 1 cibule
- 70 ml
- olivového oleje
- hladkolistá petržel
- 1 svazek
- 1 konzerva sterilované kukuřice (340 g)
- sůl
- pepř
- zeleninový bujon
- cca 800 ml
- vody
- maximálně z ½ citronu šťáva (dle chuti)
- máslo
Postup
- Rozehřejme troubu na 220 °C.
- Na pekáč vyložený pečícím papírem položíme omytý a rozebraný květák na malé kousky a pečeme cca 10 minut.
- V kastrolu rozehřejme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem.
- Po té přisypeme opečený květák a zcezenou kukuřici.
- Osolíme, opepříme, přidáme vodu a bujón.
- Vaříme přibližně 15 minut.
- Po tuto dobu s pomocí kuchyňského robota rozmixujeme olivový olej s petrželí - použijeme při podávání. Po 15 minutách vaření polévku rozmixujeme a dochutíme citrónem - dle chuti. Podáváme a zdobíme petrželovou pastou.
Napsat komentář