Chtěl bych být světoběžník. Pravidelně cestovat a poznávat kulturu v různých koutech světa. Tu být v Japonsku, na Novém Zélandu nebo na jaře navštívit v Holandsku výstavy květin. Všude tam si dát místní speciality, poznat tamní kulturu a zřejmě si uvědomit, že doma je doma.
Ani jedno z toho se mi zatím nepodařilo. Ale nestěžuji si. Japonsko jsem vyměnil za Turecko, vzdálený Nový Zéland za řeckou Krétu a Nizozemí za pravé belgické vafle.
Jazykově jsem plně kompatibilní s jakýmkoliv národem – v restauracích, když je tam obrázkový jídelní lístek. Velmi elegantně umím výmluvností 5 letého dítěte ukázat na pokrm, že se v daný okamžik stávám elegánem číslo jedna – tedy alespoň si to myslím. A když přidám i slova, pohroma je na světě. Objednal jsem zeleninový salát bez rajčat. Chtěl jsem říci v komunikaci s číšnicí……no tomatoes, ale řekl no paradise. Vnadná obsluha ani neměla v úmyslu mi poskytovat paradise tedy ráj, ale byla chytřejší než já. Salát byl opravdu bez rajčat. V tu chvíli jsem si uvědomil, že doma je doma.
I bez cestování rád experimentuji. Zvláště, když příprava jídla je časově nenáročná. Mezi taková jídla, která pravidelně vařím je bulgur. Odborná literatura uvádí, že bulgur je lehce stravitelná potravina a má příznivé nutriční složení. Pokud použiji svou lidštinu, říkám o bulguru, že je fakt výborný)
Zde je recept, kdo jednou zkusí, nechce jinak 🙂
- Ingredience pro 4 osoby
- Pšeničný bulgur – 2 čajové hrnky
- Špenátový protlak – cca 400 g (celé balení)
- Mleté maso (hovězí či vepřové) – 500g
- Rajče – 3-4 kusy
- 1 větší cibule
- 3-4 stroužky česneku
- olej
- sůl, pepř
- Na pánvi rozehřejme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Po té přidáme kvalitní mleté maso, které za stálého míchání rozdělujeme a restujeme. Postupně přidáváme nakrájená rajčata, sůl a pepř dle chuti. Přibližně po 20 minutách přidáme částečně rozmrazený špenátový protlak. Tak jak se bude postupně rozehřívat, bude zahušťovat masovou směs. Pak přidáme lisovaný česnek, případně dochutíme solí a pepřem.
- Vedle toho jsme si připravili bulgur dle návodu: buď jsme jej zalili vroucí vodou a v hrnci s poklicí jej necháme dojít (25-30 minut) nebo jej vaříme na mírném ohni cca 10 minut. Každopádně je třeba si přečíst návod na obalu a rozhodnout se.
- Jakmile je bulgur hotový, smícháme jej s masovo - špenátovou směsí a můžeme servírovat.
- Dobrou chuť Vám přeje František
Napsat komentář