Sicílie u vás doma? Ano. Věřte, že ji máte ve spižírně a možná ani o ní nevíte:-) Dnes vám přináším recept na tradiční sicilské plněné rýžové kuličky Arancini.
Je pro vás nepředstavitelné uvařenou rýži podávat návštěvě a hostit ji? Tomu rozumím. Pokud ovšem k rýži přidáte parmezán, mozzarellu a čerstvé bylinky, všichni si tuto sicilskou pochoutku zamilujete, včetně vašich dětí. Při přípravě dnešní delikatesy se však fantazii meze nekladou. V Itálii vám například budou kuličky podávat plněným masovým ragú s rajčatovou šťávou, ančovičkami, lososem nebo šunkou.
A možná právě dnes je ideální chvíle na přípravu tohoto osvědčeného receptu. Je totiž možné, že jste měli k obědu rýži, která vám zbyla, a už teď tušíte, že k odpolední svačině uděláte tuto radost. Je výborná čerstvá tedy ihned osmažená, ale i za studena.
Arancini jsou plněné rýžové koule o velikosti golfového míčku a recept, který vám přináším je samozřejmě upraven po česku – tedy z dostupných surovin. Bude záležet jen a jen na vás, jakou náplň máte rádi doma vy a recept si uzpůsobíte.
- 300 g uvařené rýže
- 3 lžíce parmezánu (můžete využít i najemno nastrouhaný eidam)
- 3 lžíce nadrobno posekaných bylinek (hladkolistá petržel nebo bazalka nebo pažitka)
- pepř a sůl podle chuti
- 1 vejce
- 100 g mozzarelly
- olej na smažení
- strouhanka na obalení
- Do mísy vložte rýži, parmezán, bylinky, vejce, sůl, pepř. Vznikne tak směs lepivé konzistence, kterou pořádně promíchejte (možno zahustit 2 lžícemi strouhanky).
- Vytvořte kuličky o velikosti golfových míčků.
- Do každé kuličky vtiskněte kousek mozzarelly a následně obalte ve strouhance.
- Na rozpáleném oleji pak kuličky osmažte, dokud nezískají zlatou křupavou kůrčičku.
Napsat komentář