Dnes se jsem v rámci koučování zeptal své kolegyně, co v poslední době vyzkoušela nového. Víte co mi odpověděla? Že začala vařit. Trochu mě odpověď překvapila. Vzhledem k jejímu mládí to byla vlastně pozitivní reakce. Někdy se začít musí:-)))
A stejně je to i s pečením chleba. Nevím kolik procent lidí bere pečení chleba za vrchol kulinářského umění, ale mám takovou fantazii, že hodně. Když vezmeme v potaz, že jsme stále doma, nemůžeme cestovat, tak je nejvyšší čas začít dělat věci, které nás posunou. Určitě pak budeme mít dobrý pocit. Ingredience na dnešní recept určitě máme všichni doma. Co dále určitě budeme potřebovat a nelze to zkrátit je ČAS. Je to poměrně drahá komodita, ale vyplatí se. Těsto na francouzský chléb kyne 12. Tedy těsto zadělejte večer a dejte mu dobrou noc:-))) Pojďme se vrhnout na nadýchaný chléb.
- 500 g hladké prosáté mouky
- 400 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky celého kmínu
- Veškeré ingredience opatrně a důkladně smíchejte v míse dohromady.
- Mísu pak přikryjte utěrkou a dejte k teplu kynout na 12 hodin.
- Po 12 hodinách přendejte vykynuté těsto na pomoučněný vál a rukama hnětejte až vytvoříte kouli, kterou necháte 30 minut kynout.
- Mezi tím vyhřejte troubu na 210 °C.
- Těsně před tím, než vložíte chléb do pečící nádoby (já peču v litinovém hrnci), nádobu na 5 minut dejte prázdnou do trouby, aby se předehřála.
- Těsto vložte do předehřáté nádoby, posypte celým kmínem a přikryjte. Vložte do trouby a pečte přikryté na 220 °C 15 minut.
- Po 15 minutách odkryjte nádobu a pečte přibližně dalších 15 minut.
Napsat komentář