Na cuketové rizoto ze základních surovin potřebujete: rýži, cuketu, špek a sýr. Kde vzít ale cuketu? Koupit? Nejlépe aby byla BIO a domácí. BIO cuketa je ale drahá. No jo, ale když BIO je tak moderní a rád bych se chlubil, že mám i BIO rizoto 🙂 Kde jsem ji tedy vzal já? Mohu Vám nyní vyprávět pohádku o tom, že mám užitkovou zahradu, kde od rána do večera se realizuji na záhonech a tam jsem ji vypěstoval. Já budu ale pravdomluvný – užitkovou zahradu nemám, nýbrž okrasnou – a fakt je krásná 🙂 Tam by se mi nějak cuketa nehodila a nelíbila.Pokud ale máte přátele a dobré lidi kolem sebe, cuketu máte doma hned a bez práce. Ano, dostal jsem si. Hrdě hlásím, že nejlepší cukety jsou k dostání v Soběslavi.
- Ingredience pro 4 osoby
- 2 čajové hrnky rýže
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- 100 g špeku
- 100 g čedaru
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- Sůl
- Pepř
- 2 lžíce másla
- Do mírně rozpáleného oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a restujeme. Po 5 minutách přidáme slaninu a smažíme do té doby, dokud nezhnědne (cca 5 minut).
- Do pánve přidáme rýži, kterou restujeme a mícháme cca 5 min.
- Po té přidáme polovinu vývaru a vaříme opět 5 minut.
- Následně přidáme zbytek vývaru a nahrubo nastrouhanou cuketu. Podle chuti osolíme, opepříme.
- Celé rizoto vaříme do doby, než je rýže měkká.
- Po uvaření už jen zamícháme nahrubo nastrouhaný čedar a máslo.
- Toto jednoduché rizoto vám bude chutnat – za to ručím :-)))
Hanka
BIO cuketu mám doma a právě jsem objevila nejlepší inspiraci, jak ji zpracovat 🙂 Děkuji, už teď se na rizoto těším 🙂