Proč je dobré říkat věci, tak jak jsou? Proč máme používat v komunikaci mezi sebou lidštinu, než odborné výrazy? Pokud by to tak nebylo, lidová moudra by mohla znít následovně.
1) Inhabitanti Kolumbária, preparovaní pomocí infračervených paprsků do stavu akceptabilního pro lidský metabolismus, nevládnou automatickou mobilitou pro perorální požití. 2) Při poklesu produktivity práce na nulu se projeví totální nedostatek kruhových výrobků z mouky, podílejících se značnou měrou na zvyšujícím se procentu obézního obyvatelstva. 3) Při nadměrném zvyšování pohybu dolních končetin ve značném časovém rozpětí za účelem dosažení naplnění sloučeninou vodíku a kyslíku křivule s držadlem dojde jednoho dne k uvolnění molekul spojujících tuto křivuli s oním držadlem, čímž se jmenovaný předmět rozdělí na dva segmenty.
Co to znamená? Nemějte vyděšený výraz ve tváři. Jsou to známá česká rčení, jen vědecky pojatá.
ad1) Pečení holubi nelítají do huby, ad2) Bez práce nejsou koláče, ad 3) Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
Dnešní recept bych mohl pojmout též vědecky, dlouze jej popisovat, vyzdvihnout jeho přednosti přípravy a účinky na lidský organismus. Místo toho napíši, že jsem pro vás připravil mrkvovou polévku. Je rychlá, zdravá, výborná i levná 🙂 Kombinace mrkve a zázvoru je pak famózní.
- Ingredience pro 4 osoby
- 4 - 5 větší mrkve
- Zázvor – cca 4-5 cm
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (můžete využít jen vodu)
- Smetana na vaření nebo zakysaná smetana
- 100 g másla
- Sůl
- Pepř
- V hrnci rozpustíme máslo, na kterém restujeme nadrobno nakrájenou mrkev a zázvor. Po přibližně 15 až 20 minutách průběžného míchání přilijeme vývar (vodu), přidáme sůl, pepř a necháme vařit 15 minut. Vše pak tyčovým mixerem rozmixujeme, dochutíme. Záleží pak na individuální chuti, zda mrkvový krém zjemníme smetanou přímo v hrnci nebo při servírování na talíř dáme kopeček zakysané smetany a ozdobíme pažitkou.
Napsat komentář