Všeobecně mám rád kulturu. Od návštěvy divadel po horskou turistiku. Nedílnou součástí je pak zavítat do restaurace či hospůdky, která nese název U lípy či Pod lípou. Díky názvu je pak kvalita podniku přeci zaručena, ne? 🙂
Vždyť lípa je náš národní strom, náš klenot. Vzpomeňme na Jiráskovu Lucernu a boj tamních obyvatel o lípu, květ z lípy nám zázračně pomáhá od nachlazení. Z toho lze možná usuzovat, že i restaurace v blízkosti tohoto stromu, bude pro nás degustačním rájem.
V jedné z nich jsem před lety dostal naservírovanou svíčkovou. Pod posledním knedlíkem se na mě smála moucha (ještě že to bylo až u 4 knedlíku – najedl jsem se a jídlo neplatil, což jako chudý student jsem ocenil 🙂 V jiné hospůdce nesoucí podobný název mne zaujalo jídlo s názvem „Variace na svíčkovou omáčku“ – variace to byla, ale na pličky na smetaně.
Dnes mám pro vás jídlo mnohem povedenější, než o kterých Vám dnes vyprávím. Hlavními ingrediencemi jsou maso, maso a maso. Nechte se prosím inspirovat dnešním receptem na přes noc pečené vepřové maso se zeleninou.
- Ingredience pro 4 osoby:
- 1000 g vepřové kýty
- 600 g brambor
- 4 cibule
- olej
- sůl
- pepř
- 2 x mrkve
- 2 x petržele
- 5 stroužků česneku
- jarní cibulka
- Vepřové maso vcelku omyjeme, usušíme. Potřeme solí, pepřem, česnekem a vložíme do pekáče. Na dno pekáče dáme směs zeleniny, kterou máme rádi. Doporučuji pokrájenou mrkev, petržel a nadrobno posekanou cibulí (4 ks). Podlijeme vodou, ale tak cca 2-4 naběračky. Pekáč přikryjeme alobalem a po té víkem od pekáče. Dáme péct do vyhřáté trouby na 70 °C a to přibližně ve 23 h večer. Záleží na tom, v kolik hodin chcete mít nedělní oběd na stole
- A jsme v klidu:-) opravdu nechte maso masem a dejte si pivo či sklenku vína. Po té jděte spát.
- Ráno Vás probudí libá vůně masa (nesmíte se podívat do pekáče - ještě ne).
- Dopoledne připravíme přílohu, kterou mohou být šťouchané brambory s cibulkou.
- Osolené brambory uvaříme, slijeme vodu a rozšťoucháme. Přidáme pepř, osmahnutou cibuli, jarní cibulku i s natí nebo petrželku a zamícháme.
Napsat komentář