Posíláte ještě vánoční či velikonoční pohledy přátelům a rodině? Já ano. Světe div se, dostávám je i já.
Z úcty k těm, kteří je posílají, veškeré tyto pozdravy nevyhazuji, ale archivuji si je. Tak jednou za pět let se jimi prohrabuji a vzpomínám. Minulý týden na mě ze skříně vypadlo originální vánoční přání z roku 2009 i s receptem na „Jablečný chlebíček“.
První co mě napadlo po přečtení, bylo vylepšení receptury a vyzkoušení.
Kdy jindy upéct něco z jablek, než na sklonku léta, kdy je jablek nejvíce. Jsou čerstvá, výborná a plná vitamínů.
Jablka obsahují látky, které zpomalují proces stárnutí. Mají v sobě vlákninu, která je nejvíce ve slupce. Možná i vaše maminky a babičky nám říkali, že je slupka z celého jablka nejzdravější. Takže hurá na zahradu či na trh pro jablka a pojďme péct :-)))
- 125 g másla
- 60 g cukru
- 3 vejce
- 300 g strouhaných jablek (4 ks středních jablek)
- 100 g rozinek
- 100 g nahrubo sekaných ořechů
- 1 lžička perníkového koření
- 150 g hladké mouky
- půl sáčku kypřícího prášku
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny.
- Vmícháme strouhaná jablka, hrozinky a ořechy.
- Přidáme perníkové koření, hladkou mouku a kypřící prášek.
- Nakonec lehce vmícháme sníh z 3 bílků.
- Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zlehka pečeme při 170°C cca 35 - 40 minut.
Napsat komentář