V jednoduchosti je krása. To už věděly naše maminky a babičky. Všichni známe chuť tradičně upravené kachny se zelím a knedlíkem a máme ji rádi.
Ale proč nezkusit někdy něco jinak?
Pro dnešní recept jsem nechal otevřené brány mé fantazie a využil jsem rebarboru z vlastní zahrádky. Ideální pro sklizeň je květen až červen. Ale v srpnu jsem rebarboru omladil, takže vyrostly čerstvé výhony, které jsem využil pro dnešní pochoutku.
Recept, který vám přináším, splňuje podmínku, že nejlepší věci jsou velmi často jednoduché a efektní, ale hlavně spojeni kachny s rebarborou jsou hotová dokonalost.
A nebojím se je nazvat luxusním pokrmem.
Dobrou chuť
- celá kachna
- 4 stonky rebarbory
- 2 jablka
- 5 lžic medu
- sůl
- kmín
- cibule
- 5 větviček rozmarýnu
- čerstvá šalvěj
- zeleninový/kuřecí vývar
- 0,5 l červeného vína
- Bramborovo - křenové pyré:
- brambory
- 4 - 5 cm křenu
- smetana
- máslo
- Kachna:
- hodiny před tím, než začneme kachnu péct, ji vyndáme z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
- Nadrobno pokrájíme jablka a cibuli, stejně tak i očištěnou rebarboru.
- Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme.
- Čistou a osušenou kachnu prosolíme, okmínujeme - i zevnitř.
- Směsí kachnu naplníme a vložíme do pekáče.
- Zbytek směsi dáme na dno pekáče, stejně tak i zbytek bylinek.
- Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby a pečeme přikryté při 180°C 1,5 hodiny.
- Po té odkryjeme a pečeme dalších 1,5 hodiny.
- Upečenou kachnu vyndáme, naporcujeme (směs z vnitra kachny já už nepoužívám, ale krásně poslouží k výrazné chuti kachny, ale i šťávy).
- Servírujeme s bramborovo - křenovým pyré.
- Bramborovo - křenové pyré
- Oloupeme a uvaříme brambory ve slané vodě standardním způsobem.
- Vedle toho si nastrouháme na jemném struhadle křen, který pak na zpěněném másle smažíme cca 2 minuty.
- Brambory rozšťoucháme, vlijeme potřebné množství smetany,přidáme máslo, přimícháme osmažený křen a osolíme dle chuti.
Napsat komentář