2
Kouzlo nechtěného se povedlo, když jsem poslouchal rozhlasovou reportáž.
Tématem byl transport pražských židů do pracovních táborů v Polsku a později i do Terezína. Šlo o poutavé vyprávění, z kterého z pochopitelných důvodů šel mráz po zádech. Reportáž skončila a ihned se z éteru ozvala píseň od Olympicu s názvem “ Skončili jsme jasná zpráva“. Nevím, jestli to byla náhoda nebo hudební dramaturg pojedl vtipnou kaši, ale bylo mi do pláče, ale i do smíchu. Opravdu to bylo úsměvně smutné.
Téhož dne jsem měl v restauraci k obědu žampionový krém. Chutnal mi, ale přemýšlel jsem nad tím, jak ho oživit – nejen barevně, ale hlavně chuťově. Něčím netradičním, ale přitom dostupným.
Proto dnes přináším povedený recept na žampiónový krém s pečenou mrkví a domácím petrželovým pestem. Právě touto zelenou omáčkou dosáhnete skvělé chuti krému. Samozřejmě si pesto můžete koupit v obchodu, ale pokud máte petržel na zahradě, určitě si jej vyrobte sami. Minimálně z toho důvodu, že budete mít dobrý pocit sami ze sebe a vše budete mít HOME MADE:-)
- Petrželové pesto:
- 3 šálky čerstvé petržele
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- špetka soli
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce piniových oříšků
- Žampionový krém
- 1 cibule
- 6 - 7 žampionů
- 4 stroužky česneku
- 2 brambory
- 2 snítky tymiánu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 střední mrkve
- máslo
- sůl
- pepř
- ½ kelímku smetany
- Petrželové pesto:
- Všechny ingredience vložíme do ručního mixéru nebo kamenného hmoždíře a rozmixujeme do hladké hmoty.
- Žampionový krém:
- Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, žampiony, česnek.
- Přidáme pokrájené brambory, zalijeme vývarem a osolíme - vše vaříme do měkka.
- Než se vše uvaří, očistíme mrkev, pokrájíme nadrobno, vložíme do zapékací misky, zalijeme olivovým olejem a upečeme v troubě (cca 15 minut při 180°C).
- Po uvaření vše rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme s pečenou mrkví a petrželovým pestem.
Napsat komentář