Zajímali jste se někdy nad tím, jak vznikl název vašeho města či pouze její městské části?
Slyšel jsem „hezké pověsti“ o vzniku názvu pražských částí Kampy a Nebozízku.
Nebozízek
Náš milovaný otec vlasti Karel IV šel se svým synem Václavem do pražských ulic. Bylo poledne, tedy doba oběda, a usadili v hospodě. Karel IV. se ptal svého syna, zda si dá bramborovou kaši nebo řízek. Malý Václav ještě neuměl správně vyslovovat “ ř „, a tak pouze opakoval poslední slova otce s dětskou radostí. Několikrát po sobě křičel: „nebozízek, nebozízek“.
Kampa
Jednoho letního večera přijeli dva plzeňáci do Prahy. Stověžatá matička měst je natolik okouzlila, že neodolali a dali si pár žejdlíků piva. Značně posilněni alkoholem, pak v ulicích Prahy s typickým plzeňským žargonem pokřikovali: „kampa sme to přišli?“.
- 500 g smetanového bílého jogurtu řeckého typu
- 4 vejce
- 250 g cukru krystal
- 250 g másla
- 100 g holandského kakaa
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- JOGURTOVO-TVAROHOVÁ ČÁST
- 500 g smetanového bílého jogurtu řeckého typu
- 250 g tučného tvarohu
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- Smícháme žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme jogurt, kakao a mouku s kypřícím práškem. Ušleháme sníh z bílků, který pak lehce vmícháme do těsta. Těsto po té dáme do vymazaného a vysypaného plechu.
- Vrchní část koláče – jogurtovo - tvarohová část
- Smícháme jogurt, tvaroh, moučkový cukr a vanilkový pudink.
- Jogurtovo - tvarohovou část dáme do sáčku, kterému ustřihneme roh (nejlépe je využít cukrářský sáček). Na tmavém těstě zhotovíme asi tak 5-6 pruhů. Pomocí lžičky pak vytvoříme „mramorový efekt“ tím způsobem, že táhlými pohyby od jedné stěny k druhé spojíme tmavou část těsta se světlou.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 55 minut.
Z obou příběhů na mě dýchá pohoda, klid. Budu rád, pokud oba příběhy vyloudili na vaší tváři úsměv.
Co si k úsměvu a pohodě dát něco sladkého, něco dobrého až svátečního? Doporučuji jemný jogurtový koláč.
Napsat komentář