Velikonoční svátky tak trochu začínají již masopustem. Mezi další symboly patří vejce, řehtačka, pomlázka, zajíčci, beránek. Řekl bych, že velikonoce po česku:-)
Jsou to tradice, které pro křesťany jsou nejdůležitějšími svátky v roce. Když se řeknou velikonoční tradice, tak se mi hned vybaví upečený beránek jako sladké pečivo. Receptů na jeho upečení existuje opravdu mnoho. Letos jsme doma upekli beránka z tvarohového těsta – i s rumem :-)))
Je tedy nejvyšší čas vytáhnout ze spodní části kuchyňské linky formu beránka, kterou používáme jednou za rok a udělat všem radost domácím pečením. Doma máme 3 formy, přičemž tu dnešní, kterou jsem využil, tak ta mne provází od samotného dětství. Je tedy objektivně samozřejmě ta nejkrásnější na světě :-)))
- 220 g hladké mouky (pro nadýchanější pečivo doporučuji mouku prosát přes síto)
- 250 g tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 4 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu (českého tuzemského)
- 1 sáček prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- máslo a hrubou mouku na vymazání formy beránka
- Do mísy dáme vejce, moučkový cukr a vanilkový cukr - vše vyšleháme.
- Následně k vyšlehané pěně přidáme tvaroh, rozpuštěné máslo, rum, citronovou šťávu a opět šleháme.
- Přidáme hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva - smícháme vše dohromady.
- Vzniklé těsto vylijeme do předem vymazané a vysypané formy beránka.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 45 minut.
- My doma po upečení ještě za tepla opatrně beránka vyklopíme, necháme vychladnout a následně zdobíme.
Napsat komentář