Je máj, lásky čas – jak klasik Mácha říká ve své básni. Příroda je den ode dne barevnější a voňavější. Že je skutečně květen je vidět i na lidech. Jsou veselejší, plni elánu. A mám z toho radost.
I mládež nezůstává pozadu. Jaro chce přímo předehnat. Posuďte sami.
Jel jsem ráno do práce autobusem, ve kterém byli školáci a bavili se mezi sebou. Zhruba desetiletý chlapec na svou spolužačku téměř vyhrkl: „ Aničko, já bych chtěl s Tebou chodit“. S dávkou překvapení mu malé Anče odvětilo:“ Tak jo, ale až od zítřka. Dnes nemohu, musím jít s maminkou do Tesca na nákup.“
Ten den jsem obědval ve fast foodu. Já vím, není to zdravé, ale pospíchal jsem. A jak jsem čekal na své jídlo, slečny přede mnou hodnotili prodavače. A dozvěděl jsem se: že je hustej, good týpek, a že by s ním byla dobrá kalba (ony tedy používaly i další slova – jistě tušíte jaká). Konec rozhovoru byl pro mě neuvěřitelný: mladá slečna své kamarádce poradila: „ Jestli nechceš mít beďary, teď v květnu když prší, nenos deštník. Kdo zmokne v máji, tak zkrásní“, pravila .Škoda, že jsem to nevěděl před 25 lety:-)
Slečny i já jsme si dali salát Coleslaw, který dělám i doma. Prosím, udělejte si ho taky, vždyť je jaro…
- ¼ ks malý celer
- ¼ menší hlávky zelí
- 1 ks cibule
- 1 ks větší mrkev
- sůl
- Zálivka
- 2 - 3 lžic cukru
- 1 lžička octu
- pepř
- 100 ml smetana ke šlehání
- 200 g majonéza
- Nakrouháme či nakrájíme zelí na opravdu malé části. Zasolíme lžící soli a musíme zelí nutně promíchat rukama – tedy spíš ručně mačkat (20 minut). Zelí pustí šťávu a zkřehne. To co pustí, částečně slijeme. Přidáme nahrubo nastrouhaný celer, mrkev, cibuli a vše promícháme.
- Do misky si připravíme zálivku z cukru, majonézy a smetany. Po té přidáme k připraveným surovinám, dochutíme solí, pepřem, případně octem.
- Podáváme nejlépe vychladlé s masem, pečivem nebo i samotné.
Napsat komentář