Děti jsou nezměrnou studnicí optimismu, inspirace i radosti. Jsou strůjci situací, kdy se okolí baví, ale rodič nadšený není.
Jeden krásný den jsem byl objednán ke svému stomatologovi. V čekárně jsem byl já, ale i další pacienti. Některým se strachem podlamovali kolena a těšili se, až zákrok budou mít za sebou.
Z onoho dne musím vyzdvihnout dvě skutečnosti.
1. v čekárně bylo takové ticho, že kdyby spadl špendlík, byla by to rána.
2. jeden pacient měl sebou svého roztomilého cca 5 letého syna.
Byl tak roztomilý, jak jen si dovedete představit. Dětská bezstarostnost a čistota z něj přímo sršela. Jeho tatínek, zřejmě manažer, byl oblečen do perfektně padnoucího obleku. Chlapeček chtěl po tatínkovi koupit nové autíčko. Zcela rozumně mu otec vymlouval, že doma má aut už hodně. Jako by malý Vašík (tak se roztomilé dítě jmenovalo), pochopil tatínkův argument a přestal žadonit. Po chvíli ticha však čekárnou zazněla osudová věta. Věta, pro kterou by Václavův otec koupil synovi celý autosalon, jen aby nezazněla.
„Když mi to auto nekoupíš, řeknu mamince, že čůráš do umyvadla“, pronesl malý Václav.
Všichni jsme se začali dusit. My smíchem, tatínek studem. Zbledl, začervenal se a proměnil se v tlakový hrnec. Utekl z čekárny společně s Vašíkem a už jsme ho neviděli:-)
Dnešní recept je časově nenáročný, což oceníte – věřte mi. Netradičně připravená příloha bez vody se stane i vaším hitem.
- 800 g kuřecích jater
- olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- koriandr dle chuti
- 200 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 4 brambory
- 3 střední mrkve
- 3 petržele
- 4 lžíce másla
- sůl
- pepř
- V hrnci či pánvi si rozehřejme olej, na kterém orestujeme nakrájená játra. Po té přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme bílým vínem. Povaříme, až játra změknou. Po té přilijeme smetanu pro zjemnění chuti. Úplně ke konci játra opepříme, osolíme a přidáme nakrájenou nať koriandru.
- Vedle toho si oloupeme brambory, mrkev, petržel a pokrájíme na kousky.
- A POZOR: vše dáme do tlakového hrnce. Osolíme, přidáme dostatek másla, můžeme přidat tak 3 lžíce studené vody a to je celé. Opravdu nic dalšího tam nedávejte, žádnou další vodu (brambory a voda v sobě má dostatek vody).
- Zavřete hrnec a zapněte. Jakmile začne syčet, odpočítejte 3 minuty, hned stáhněte a můžete servírovat.
- Celý pokrm ozdobíme třeba zbylým koriandrem. Díky krátkému vaření v tlakovém hrnci, v zelenině zůstane dostatek vitamínů.
Napsat komentář