Pro dnešní den mne inspirovala Daniela Tremlová. Dáma, která na mé kulinářské facebookovské stránce připojila komentář k článku s názvem – Pochoutka téměř z jednoho hrnce: hovězí maso s červenou řepou.
Abych Vám usnadnil vyhledávání, dovolil jsem si její hezká slova znovu zveřejnit. Zároveň tam dala i recept na rodinné oblíbené jídlo.
Daniela píše: „U nás se vaří dost nahodile a často se stává, že k vaření chybí nějaká ingredience. „Nedáme si palačinky? Hmm, nemáme mléko.“ „Nedáme si bramborák? Hmm, nemáme brambory.“ Tím chci říci-až budu mít všechny suroviny, recept určitě vyzkouším. Hovězí mám moc ráda a zmínka o Francii mi připomněla naše oblíbené jídlo „Soup aux chou“ (čti SUPOŠU). Hovězí maso dáme vařit. K téměř dovařenému masu přidáme pokrájené zelí, mrkev a pórek na špalíčky a oloupané brambory, pepř, sůl a Provensálské koření a dovaříme do měkka. Po uvaření jíme nejprve vývar jako polévku a poté jako hlavní chod maso se zeleninou, zjemněné kouskem másla.“ – recept určitě v budoucnu vyzkouším.
Na slova Daniely jsem si vzpomněl, když jsme chtěli doma péct sekanou. Všechny ingredience jsme měli – až na rohlíky a strouhanku. Což jsou potraviny, které většina z nás pro tento pokrm používá. Sekanou jsme upekli – bez rohlíků a strouhanky. Jde o jednoduchý recept a věřte, že příště už ji budeme dělat stejně, tedy bezlepkově:-)))
- 1 kg mix mletého masa
- 2 ks cibule
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- 5-7 stroužků česneku
- Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do mísy dáme veškeré suroviny; tedy mleté maso, cibuli, vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vše nejprve smícháme například vidličkou a po té přichází na řadu naše ruce. Aby při pečení sekaná nepopraskala, je důležité masovou směs hnětat rukama (cca 10 minut). Během této doby párkrát celou hmotu vzít z mísy a praštit s ní zpět na dno nádoby. Tímto postupem se vše dokonale spojí a úspěch je zaručen.
- Po 10 minutách hnětení vytvoříme masovou šišku, kterou položíme do pekáče. Sekanou budeme průběžně polévat studenou vodou. Nejprve ji pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut a po té ubereme teplotu na 160 °C a pečeme cca 1 hodinu.
Napsat komentář