V sobotních odpoledních hodinách mi přišla na mobil zpráva ze zpravodajského serveru IDNES.CZ v následujícím znění:
„ Je sečteno. Z 27 míst v Senátu zabere 10 ODS, 5 STAN, 2 KDU, po 1 ČSSD, ANO a Piráti, 7 menších uskupení či nezávislí.“ A to mi udělalo obrovskou radost, fakt. Protože komunisté tak poprvé v historii českého Senátu nebudou mít žádného zástupce. A TO JE SENZAČNÍ ZPRÁVA.
Mezi další pozitiva sobotního dne byla i večeře. Máte rádi maso? Máte rádi sladké? Pokud jste dvakrát kladně odpověděli, připravte si dnešní recept a to pečený bůček se švestkovými povidly a rozmarýnem.
Už samotné pečení bylo zážitkem, protože připravované maso v troubě, provonělo celý dům. Spojení masa, česneku, bylinek a povidel je něco téměř slavnostního. Na druhou stranu rozumím těm strávníkům, kteří tuto kombinaci nemusí. Nevadí, aspoň zbude :-)))
Dobrou chuť …
- 800 g bůčku
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 – 4 lžíce povidel
- Sůl
- Pepř
- Kmín
- 7 stroužků česneku
- 8 větviček rozmarýnu
- Do misky přilijeme olivový olej, smícháme prolisovaný česnek, sůl, pepř a celý kmín.
- Maso pokrájíme na kůži tak, abychom do zářezů mohli vetřít výše uvedenou směs.
- Na dno pekáče vložíme 6 větviček rozmarýnu, na které pak položíme bůček a vetřeme směs a na horní část bůčku položíme 2 větvičky rozmarýnu.
- Pokud máte čas, nechte maso odležet v lednici cca na 2 hodiny.
- Před pečením maso podlijeme cca 50 ml vody.
- Maso vložíme do předehřáté trouby na cca 170°C , přikryjeme (alobalem) a pečeme 1,5 h.
- Následně 30 minut pečeme odkryté.
- V mezi čase si připravíme do malého kastrůlku povidla s cca 2 lžicemi oleje a rozehřejeme.
- Po 2 hodinách pečení, maso vyndáme z trouby a odřízneme kůži. Po té maso potřeme povidlovou omáčkou a pečeme 15 minut.
- Servírujeme a podáváme nejlépe s chlebem.
Napsat komentář