Mezinárodní den dětí se blíží a dnešním článkem a HLAVNĚ receptem jim rád vzdávám hold.Vzpomínky na dětství jsou těmi, které nás formují do dospěláckého života.
Nedávno jsem slyšel dva roztomilé dětské vtipy. Posuďte sami. Ptá se Pepíček maminky, jak přišel na svět? „To víš, to jsme se jednoho večera s tatínkem pocukrovali a pak ses narodil.“ Pepíček se před spaním celý posype cukrem, ráno se vzbudí a postýlku má plnou mravenců: „Teda, kdybyste nebyly moje děti tak vás zabiju!“
Pepíček se u paneláku natahuje na špičky, aby zazvonil na zvonek, ale nedosáhne tam. Jde kolem starý pán, a když vidí chlapcovo trápení, chce mu pomoct a zazvoní. Chlapec na něj s povděkem pohlédne a řekne: „Fajn dědo a teď zdrháme!“
Často mne v restauracích udivují nabídky jídel určené přímo pro děti. V menu se dočteme, že si mohou dát:
smažený sýr, hranolky a tatarku nebo smažené kuřecí nugety, hranolky a tatarku nebo smažený kuřecí řízek … hrůza.
Dnes jsem pro děti připravil dobrotu, kterou milují – nefalšovanou vanilkovou zmrzlinu. Ruku na srdce, kdo ji nemiluje 🙂
Pravá domácí vanilková zmrzlina
Ingredience
- 4 ks bílku
- 60 g cukru krystal
- 4 ks žloutku
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- vanilkový cukr
- vanilkový lusk
Postup
- Ve vodní páře ručně vyšleháme cukr se žloutky. Odstavíme a ručně šleháme ještě tak 3-4 minuty. K takto připraveným žloutkům přidáme sníh z bílků a ušlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem. POZOR: doporučuji vanilkový cukr; existuje i vanilínový cukr (ten ne). V závěru přidáme semínka z jednoho vanilkového lusku (pokud nemáte, nic se neděje).
- Směs pak vložíme do formiček nebo jakékoliv ozdobné nádoby. Zmrzlinu necháme mrazit alespoň 2 hodiny.
- Výhodou receptu je, že pro výrobu nepotřebujete zmrzlinovač.
Mája
Mám dovolenou a tak nastal ten pravý čas si v klidu přečíst tvůj blog, nechat se jím inspirovat a s lehkostí se usmívat nad tvými komentáři. U vanilkové zmrzliny se dušuji, že se o ni pokusím co nejdříve. Dnes ne, dnes si vychutnávám tvé řádky a vábivé obrázky….