Tak jako k černé patří bílá, tak na běžné užitkové zahrádce nalezneme rybíz. Akorát jsem si vzpomněl na jednu hádanku. Co to je? Černá, bílá, černá, bílá, černá, bílá?
No přeci jeptiška padá ze schodů :-)))
Raději se vrátím k rybízu. Už od dětství jej uzobávám přímo z keře. Kombinuji červený a bílý rybíz a prokládám jej angreštem. A co takové upíjení čerstvé rybízové šťávy, z které pak děláme rybízový džem. Ten je pak výbornou kombinací k vánočnímu lineckému cukroví. No dám teď pokoj s Vánocemi, když je léto …. (už máte nakoupený nějaký vánoční dárek pro své blízké? ) :-)))Mírně kyselá chuť tohoto letního ovoce je v kombinaci s jednoduchým těstem vyvážená a nepůsobí těžce.Bobule rybízu s snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních …. jooo a příznivě ovlivňují zrak.
- Těsto
- Polohrubá mouka 200 g
- Cukr 180 g
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- mléko 250 ml
- červený rybíz 250 g
- olej 3 lžíce
- Drobenka
- 60 g hrubé mouky
- 30 g cukru
- máslo 40 g
- Mouku smícháme s kypřícím práškem, které pak vmísíme do nádoby, ve které jsme před tím smíchali olej, cukr, vejce a mléko. Těsto vlijeme do připravené koláčové formy. Tu jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.
- Rybíz rovnoměrně nasypeme na těsto. Ze surovin hrubé mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Tu pak završíme na rybíz. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 C a pečeme 40 minut.
Mája
Připomnělo mi to prázdniny u babičky……krásné vzpomínání