Nevím, kdy to vzniklo, ale už v mém dětství jsem začal sledovat pořad Receptář nejen na neděli. Teď si říkám, že to nebylo normální se na to dívat jako dítě, ale asi mě zaujala úvodní znělka, která byla malovaná a doplněna o notoricky známou písničku : „Sousedovic Toníček, nemá žádný koníček ….“
Dokonce jsem poslal do Československé televize dopis s prosbou o recept na přípravu sépiové kosti. Pozor, ten recept mi po půl roce přišel a dokonce byl podepsán Přemkem Podlahou.
Tento typ pořadů už ovšem nesleduji – jen zřídka – a to náhodně – tedy cca 1 za měsíc.V neděli jsem zapnul televizi, kde zrovna byl Receptář. V obýváku z televize na mě vykouknul jakýsi reportér a kutil. Tedy pán, který umí všechno – všeuměl.A jelikož se blíží vánoční svátky, předváděl tam, jak vyrobit dárek. Z dřevěných překližek nápojový automat na limonádu…. HRůZA.
Smál jsem se, ale zároveň pozastavoval nad tím, že by si někdo dal do svého bytu dřevěnou bedýnku, ve které by byla pet láhev se šťávou a zmáčknutím tlačítka z hobby marketu si slavnostně načepoval nápoj. Pro zasmání však doporučuji si v archivu na to podívat:-))) fakt to stojí za to.Nutno říci, že následovala reportáž o houbách, která mě inspirovala k uvaření klasické bramborové polévky s houbami (vlastnoručně nasbíranými). Jelikož následující předvánoční víkend bude pro většinu z nás pracovní, uvařte si polévku a máte o sobotní oběd postaráno a můžete uklízet, stavět betlémy …
- 1 cibule
- máslo
- 2-3 mrkve
- 2 petržele
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- hrst sušených hub
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 lžíce hladké mouky (podle potřeby)
- V hrnci rozpustíme máslo, na kterém pak zpěníme cibuli.
- Po chvíli ji zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vodou (můžete i použít bujón) Já ho nepoužívám, nechávám vyniknout chuť přírodních surovin.
- Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme cca 15 minut.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a namočené houby.
- Na konci přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
Napsat komentář