Už naše babičky měly pravdu v tom, že polévka je grunt a maso zase špunt. Špunt si necháme na jindy nebo na večer. Dnešní den je o gruntu, tedy o polévce.
Existují různé vědecká zjištění, co je zdravé a co nikoliv. V průběhu let se to však mění. Pamatuji si, jak se říkávalo, že sádlo je nezdravé. Za pár let to bylo zase naopak. Naše moderní doba má k dispozici různé zjišťovací metody a výzkumy. Kde ale babičky přišli na známé rčení o gruntu a špuntu? Používaly metodu „ZSR“ – zdravý selský rozum. Zaplať Bůh.
Je jaro, proto bychom neměli zanedbávat dobrých rad našich předků a uvařme si dnešní fantastický pórkovo – mrkvovo zázvorový krém. Možná to zní jako jazykolam, ale váš mlsný jazyk bude spokojen.
29
- 2 střední mrkve
- 1 cibule
- 1 střední pórek
- 1 lžíce nadrobno pokrájeného a očištěného zázvoru
- 2 lžíce másla
- Sůl
- Pepř
- V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme cibuli.
- Přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev, pórek a zázvor – společně s cibulí osmahneme.
- Následně zalijeme cca 1 l vody a vaříme do měkka (cca 20 minut).
- Po uvaření rozmixujeme do hladka a dochutíme solí a pepřem a mírně provaříme.
6
Napsat komentář