Mám k vám prosbu – v tomto týdnu rozhodně upečte sladké velikonoční pečivo podle dnešního receptu a neprohloupíte.
Je jedno, jestli jej pak budete nazývat JIDÁŠ, JIDÁŠEK nebo JIDÁŠKY. Důležitější je výsledek. Náramně provoníte váš dům. Toto kynuté pečivo se peklo na Zelený čtvrtek. Svým tvarem by mělo připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Podle tradic by se mělo jíst s medem. Věřte, že výborné i bez něj. Někdo může mít obavu, že kynuté pečivo nezvládne. Rozumím tomu, ale myslím si, tedy jsem o tom přesvědčen, že kdo chce, tak to dá. Stačí jen chtít.
Velikonoční jidáše
Doba přípravy
Doba vaření
Celkový čas
Ingredience
- 600 g hladké prosáté mouky
- 60g krupicového cukru
- 1 lžíce cukru
- 300 ml smetany (čím tučnější, tím lepší)
- 40 g droždí
- 3 lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 vejce na potření
- med na pokapání
Postup
- Dáme dohromady jednu lžíci cukru, droždí a 100 ml vlažné smetany - smícháme a připravíme kvásek.
- Mezi tím do mísy přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr, 2 žloutky, změklé máslo, citronovou šťávu, kůru z citronu, špetku soli, zbytek smetany. Vše smícháme a přidáme kvásek. Vše následně zaděláme - buď v robotu, nebo ručně.
- Zadělané těsto následně necháme 1 hodinu kynout v teple.
- V průběhu kynutí předehřejeme troubu na 170°C a na plech si připravíme pečící papír.
- Vykynuté těsto oddělíme na malé kousky, z kterých v ruce vyválíme malé a úzké válečky. Ty pak tvarujeme do spirál či provazů.
- Takto připravené pečivo necháme na plechu ještě 15 minut vykynout.
- Následně je rozšlehaným vejcem potřeme a pečeme cca 15 - 20 minut v troubě.
Napsat komentář